Hormonene påvirker humøret ditt

Slik påvirker hormonene humøret ditt

Har du lurt på hvordan hormonene spiller inn på hvordan du føler deg?

Les mer

Slik påvirker hormonene humøret ditt

Sliten, trøtt og sulten hele tiden? Eller energisk, sterk og lett for å bli irritert? Det hele kan være knyttet til hormonnivåene i kroppen din. Og de svinger! Live Life tar et dypdykk i humøret ditt knyttet til menstruasjonssyklusen.


Hormoner er små kjemiske budbringere i kroppen din som påvirker alt fra hvordan du føler deg og hvor sulten du er, til din konsentrasjonsevne, energinivå og kroppsstyrke. En kvinnes humør påvirkes av hormoner gjennom hele livet, fra den første menstruasjonen til overgangsalderen. Ifølge Katarina Wilk, journalist i medisin og helse og forfatter av boken "Perimenopower – finn din superkraft når hormonene svinger" (2018), er hormonbalansen selve grunnlaget for kvinners velvære.


– Hele vårt psykiske velvære påvirkes i de reproduktive årene. Hvis vi begynte å se mer på det, ville vi kvinner kanskje ikke bli utbrent i samme grad, vi kunne lære å håndtere stress på en annen måte. Vi ville sett på kvinners helse helt annerledes, sier Katarina Wilk.


At humøret vårt påvirkes av hormonene våre har lenge blitt fastslått og – til og med – fanget på magnetiske røntgenbilder av forskeren Dr. Mosconi, som skrev den anerkjente boken The XX-brain.

– Humøret har sammenheng med at hormonene svinger i løpet av menstruasjonssyklusen. Og når hormonene våre svinger, spesielt i overgangsalderen, påvirker det alle de andre hormonene vi har, inkludert serotonin, forklarer Katarina Wilk.

Seratonin er signalstoffet som regulerer blant annet impulsivitet, humør, søvn, impulsivitet, aggressivitet, appetitt, sexlyst og kognitive funksjoner. Hormonell balanse er avgjørende for at vi skal ha det bra. Men ofte får kvinner som føler seg psykisk syke i perioder antidepressiva for å lindre symptomene, selv om årsaken ofte har vist seg å være forstyrrelser i hormonbalansen.


Vår psykiske og fysiske tilstand og våre hormonelle svingninger påvirker oss i omkring 40 reproduktive år. Fremfor alt spiller to hormoner en rolle - østrogen og progesteron. – Du kan si at østrogen er vårt energihormon og progesteron er vårt beroligende hormon, sier Katarina Wilk. Humøret vårt påvirkes av balansen mellom disse to. Når kvinnen i alderen 35–40 nærmer seg overgangsalderen, følges ikke lenger de to hormonene gjennom syklusen. – De er ikke lenger koordinerte dansepartnere. Og hvis disse to ikke er i balanse, fungerer vi ikke som vi pleier, og derfor føler noen at de føler seg mer eller mindre uvel hele tiden, forklarer Katarina Wilk. Statistikk viser at det er da de fleste kvinner føler seg psykisk syke og er sykemeldt nesten dobbelt så ofte som menn, ifølge Riksrevisjonen. Det er progesteronet som synker først.

Dette kan føre til at kvinner kan bli urolige og rastløse, da det er for lite beroligende progesteron i forhold til østrogenet. Det er også da kvinner ofte blir diagnostisert som utmattet, noe Katarina Wilk selv har erfaring med.

– For meg startet det med søvnproblemer og jeg prøvde å finne mine egne løsninger i stedet for medisin, som melatonin, yoga, trening og et bedre kosthold. Jeg slet med å holde meg i sjakk men ble da klassifisert som "utbrent", en diagnose jeg ikke følte var riktig. Katarina sa nei til antidepressiva, men begynte med østrogen i en alder av 48 år.


– Det var som å trekke opp en rullegardin, sier hun, og tar i dag østrogen i kombinasjon med en hormonspiral, som skiller ut progesteron. Først når kvinnen endelig kommer i overgangsalderen (altså tolv måneder etter siste menstruasjon), rundt 50, føler de seg litt bedre, fordi hormonene ikke svinger like mye lenger.


Men til tross for hormonenes store innvirkning på kvinners helse, er det gjort svært lite forskning på området.

– Folk vil ikke innrømme at det er forskjell på en mannlig og en kvinnelig hjerne, men amygdalaen vår reagerer sterkere når vi ikke lenger har østrogen, noe som gjør oss kvinner kanskje mer sårbare og utsatt for ulike former for stress, sier Katarina Wilk. Den gode nyheten er at Uppsala universitet nettopp har gitt midler til et stort prosjekt med fokus på mental helse i de reproduktive årene.


Life anbefaler: