Fri frakt over 199,-
Klikk og hent
Rask levering
Kjenn din menstruasjonssyklus

Bli kjent med din menstruasjonssyklus

Bli kjent med din kropp og fasene i din syklus, og få det bedre med deg selv

Ja, du endrer deg i løpet av menstruasjonssyklusen


Å bli kjent med menstruasjonssyklusen din er en gave til deg selv. Det er nøkkelen hvis du ønsker å føle deg bedre i det lange løp og virkelig forstår kroppen din og dine behov og husk at lengden på menstruasjonssyklusen ikke alltid ser lik ut for alle.

CA DAG 1-7: MENSTRUALFASEN


Den månedlige menstruasjonssyklusen styres av hormoner og varer i 21–35 dager. Syklusen starter på den første dagen av menstruasjonen. I menstruasjonsfasen er det vanlig å ha smerter i nedre del av magen. Det er forårsaket av at livmoren trekker seg sammen for å presse ut slimhinnen, som har bygget seg opp for å motta et befruktet egg. Smertene kan noen ganger lindres med hvile og en varm hvetepute på magen.


OM DAG 7-14: DEN FOLLIKULÆRE FASEN


Fasen fra menstruasjon til eggløsning. I denne perioden har vi mest østrogen – og mest energi – og det er også i denne perioden kroppen reagerer best på trening. Du har til og med økt muskelstyrke!OM DAG 14: OVULASJONSFASEN


Etter ca. 2 uker løsner det modne egget (eller eggene) fra eggstokken og beveger seg nedover egglederen hvor det kan befruktes. I denne fasen kan man oppleve smerter i rygg og mage, albuminlignende utflod, humørsvingninger, økt sexlyst, ømme bryster, hovne følelse og lavere kroppstemperatur.


CA DAG 15-28: LUTEAL FASE


Fasen etter eggløsning domineres av det beroligende corpus luteum-hormonet progesteron, som bidrar til vekst av livmorslimhinnen før menstruasjon. De høye nivåene av progesteron utløser en prosess som frigjør fett fra fettcellene og gir kvinner høyere fettforbrenning.OM DAG 21-28: PMS-FASEN


I ukene og dagene før mensen kan du oppleve ekstra sterke følelsesmessige og fysiske endringer, det kalles premenstruelt syndrom (PMS). Du kan føle deg hoven, svimmel og trøtt, og brystene dine er såre. Det er også vanlig å føle seg trist, irritabel, engstelig, trøtt, ha en søt tann og ekstra emosjonell. PMS kan noen ganger lindres med trening, yoga og avspenning.

Østrogen styrer menstruasjonssyklusen og er viktig for hjertet, humøret og restitusjonen. I 35-40-årsalderen synker nivåene, noe som kan føre til tørre slimhinner, humørsvingninger og hetetokter.


Progesteron er et hormon som påvirker fruktbarhet, metabolisme og humør. En god balanse mellom progesteron og østrogen er avgjørende for vårt velvære.


Endorfiner frigjøres for eksempel under trening. Det kalles kroppens eget morfin da det lindrer smerte og gir følelsen av energi og lykke. Hjelper mot stress og styrker immunforsvaret.


Serotonin
er et signalstoff som regulerer blant annet humør, søvn, impulsivitet, aggressivitet, appetitt, seksuell lyst og vår kognitive funksjon.