Hva er PMS?

8 tips til deg som har PMS

Les mer

Hva er PMS?

PMS står for premenstruelt syndrom, altså før mensen-syndrom, og er egentlig et samlebegrep for ulike fysiske eller psykiske symptomer som oppstår én gang i andre halvdel av menstruasjonssyklusen, og som vanligvis forsvinner så fort man får mensen. Hvis man har problemer gjennom hele syklusen, er det ikke PMS det handler om. For noen fortsetter PMS-symptomene noen dager etter at mensen har startet, noe som kan ha med å gjøre at man har problemer med å føre ut østrogenet fra kroppen. 


Symptomene varierer fra person til person og varierer også ofte fra måned til måned. Igjen skyldes dette at hormonsystemet er følsomt og i stor grad påvirkes av livsstilsfaktorer som stress, kosthold, ernæringsstatus, søvnkvalitet med mer. De vanligste symptomene ved PMS er tretthet, humørsvingninger, hodepine, ømme bryster, oppblåsthet, vektøkning, søtsug, fet hud og kviser/akne.

8 TIPS VED PMS


1. Kartlegg menssyklusen din. Mange går rundt med diffuse symptomer. Bruk en kalender eller app (f.eks. Min menstruasjon, Cycles, Clue eller Flow) for å følge med på formen din under menssyklusen. Når du har kontroll på hva som skjer i kroppen, er det lettere å tilpasse livet deretter.


2. Reduser stress. Stress er den største årsaken til hormonell ubalanse. Pri én er derfor mer hvile og innhenting. Stress kan også skyldes indre faktorer som infeksjoner, betennelser, ubalanse i tarmfloraen og næringsmangel. Hva stresser deg akkurat nå?


3. Fokuser på døgnrytmen. Dagslyset styrer nemlig produksjonen av kortisol, melatonin og serotonin, og er derfor avgjørende for den hormonelle balansen. Legg deg til samme tid, dropp skjerm om kvelden og få dagslys om morgenen for å hjelpe kroppen med å danne kortisol og serotonin, stoffer som gjør deg opplagt og glad.


4. Lindre med varme. Få ting er så effektivt for å lindre menssmerter som en varm hvetepute på magen. Et varmt bad kan også gjøre underverk.


5. Reduser kaffedrikkingen. Mange kvinner forteller at plager med menssyklusen blir mindre når de unngå koffein. Koffein stimulerer binyrene og øker produksjonen av stresshormonene kortisol og adrenalin, som også kan forverre nedbrytingen av østrogen i leveren samt redusere produksjonen av progesteron.


6. Sats på kostholdet. For å produsere hormoner trengs det riktige byggesteiner i form av sunne fettstoffer (nøtter, frø, fisk, avokado), protein (egg, kjøtt, belgvekster) og langsomme karbohydrater (grønnsaker, avkjølte rotgrønnsaker, fullkorn). Sats på grønnsaker og prøv anti-inflammatorisk kosthold for å styrke den hormonelle helsen. Sunn fordøyelse og en balansert tarmflora er også viktig for at kroppen skal kunne ta opp næringen.


7. Styrk med kosttilskudd. Utarmede jorder, prosessert mat, stress, enkelte medisiner, koffein og alkohol er faktorer som bidrar til at behovet for visse næringsstoffer øker. Eksempel på kosttilskudd er fettsyrene omega-3 (fiskeolje) og GLA (nattlysolje), D-vitamin, sink, magnesium, B-kompleks (særlig B6) samt urter som ashwagandha og safran.


8. Regelmessig mosjon. Fysisk aktivitet hjelper den hormonelle balansen og gir deg mer energi ettersom det bidrar til å frigjøre endorfiner i hjernen som bidrar til å redusere uro, angst og nedstemthet.


Life anbefaler: