Mens, verk, PMS

Mens, verk og PMS

Les om forskning på mens, verk og PMS.

Les mer

Alderen for mensdebuten har sunket jevnt og trutt de siste to hundre årene. Dessuten får vi barn senere enn før, noe som gjør at kvinner menstruerer lenger. 


En kvinne blør omtrent åtte år i løpet av livet.


En dansk studie fra 2009 viser at gjennomsnittsalderen for den første menstruasjonen har sunket med omtrent én måned per tiår siden 1800-tallet. Da var gjennomsnittsalderen 17 år, i dag er den rundt 12.


Forskerne forklarer dette med at levestandarden og livsstilen vår har forandret seg. En ung kvinne i dag rammes av færre alvorlige sykdommer enn for 200 år siden. Endrede matvaner, med et kosthold som inneholder mer sukker og fett, kan være en medvirkende årsak til at puberteten og mensen kryper nedover på aldersstigen. En amerikansk studie har for eksempel vist til at stort sukkerinntak kan påvirke alderen for første menstruasjon.


Med menstruasjonen øker risikoen for jernmangel. Jernmangel rammer først og frem kvinner, og i følge franske forskere har rundt 30 prosent av kvinnene i Europa jernmangel. Vanligst er det i nord. Årsaken er trolig at vi ikke får i oss tilstrekkelig med jern gjennom maten.


Kroppen trenger jern for å transportere oksygen til blodet. Uten oksygen blir vi trøtte og uopplagte. Magnus Nylander, ernæringsforsker og lege, mener at alle unge kvinner bør sjekke jernverdiene.


– Kvinner bør være oppmerksomme på jerninntaket, til og med en mild form for jernmangel kan påvirke hukommelsen og læringsevnen, noe som i sin tur kan gå ut over skole og jobb, sier han.


Andre tegn på jernmangel kan være svimmelhet, hjerteklapp og øresus. Magnus Nylander understreker at de som har lave jernverdier skal ta tilskudd av jern. For mye jern kan imidlertid være skadelig og føre til oksidativt stress (en ubalanse mellom mengden antioksidanter og reaktive oksygenforbindelser i kroppen). Symptom på overdosering av jern er ubehag, diaré og magesmerter.


Etter første mens øker også risikoen for en rekke kvinnerelaterte bekymringer, som sopp og tørre slimhinner. Klassisk mensbeskyttelse, som tamponger og bind, er medvirkende årsaker. Mensbeskyttelse inneholder gjerne både parfyme og fuktsperrer, noe som bidrar til økt risiko for sopp i underlivet.


For å opprettholde myke og fuktige slimhinner kan du, i følge Nylander, spise tindvedbær som er rike på omega-7 og vitamin A. Studier har vist at tindvedbærolje gir effektiv lindring av tørre slimhinner ettersom oljen bidrar til å gjøre slimhinnene spenstigere og egnet til å holde på fuktighet. Omega-7 finnes naturlig i slimhinner og kan derfor være bra å få i seg mer av. Vitamin A, som blant annet finnes i nyper, mango og tindvedbær, bidrar til å opprettholde normale slimhinner.


En annen sykdom som rammer unge kvinner og som oppdages i forbindelse med menstruasjon, er endometriose. Det antas at omtrent hver tiende kvinne lider av sykdommen. Endometriose innebærer at vev av samme type som slimhinnen i livmoren dannes på utsiden av livmoren, vanligvis på eggstokker eller bukhinnen.


Typiske symptomer er kraftige smerter før eller under mens og sterke smerter ved samleie. Behandlingen varer ofte i seks måneder eller mer, men mange blir aldri friske, eller må behandles over lang tid. En del av behandlingen er å gi prevensjonsmiddel med hormoner som stopper eggløsningen. I enkelte tilfeller må endometriosen opereres bort. Cecilia Fürst, lege i funksjonell medisin, anbefaler tilskudd av magnesium ved kraftige menstruasjonssmerter. Magnesium kan fungere som et godt hjelpemiddel ved muskelkramper og bidrar til normal muskelfunksjon.


8 år

Fra den første mensen pleier å dukke opp som en rød overraskelse ved 12-13-årsalderen til du har nådd menopause, har du blødd i omtrent 2880 dager, eller åtte år.


Snill mensbeskyttelse for deg og miljløet

Slimhinnene i underlivet er svært følsomme og må tas vare på. Unngå å vaske deg for ofte, og bytt ut såpe og vann med for eksempel barneolje eller matolje. Oljen gjør deg ren og beskytter mot vannet som kan irritere slimhinnene.