Omega-3-bombe med laks og gremolata

Omega-3-bombe med laks og gremolata

Vet du hvilke matvarer som er rikest på Omega-3? Vi har samlet flere av dem i en lekker lakseoppskrift som er toppet med gremolata laget på linfrøolje og valnøtter.

Les mer

Gremolata er en italiensk blanding av hakket persille, hakket hvitløk, sitronskall og olje. I denne oppskriften har vi byttet ut olivenoljen med Omega-3-rik linfrøolje og tilsatt saltristede valnøtter i blandingen.


Gremolataen fungerer som et deilig tilbehør til de fleste kjøtt- og fiskeretter, spesielt til laks, som her er panert i Omega-3-rike hampfrø.


Linfrøolje inneholder mest Omega-3

Linfrøolje er den matvaren som uten sammenligning topper listen over prosentuelt høyest innhold av Omega-3. 100 g linfrøolje inneholder hele 52,3 g Omega-3, til sammenligning med laks som inneholder 1,5-3,8 g.* Det kan høres lite ut jamført med linfrøoljen, men fet fisk regnes likevel til de viktigste kildene til Omega-3, både på grunn av den store mengden du får i deg per porsjon, men også fordi fisk inneholder de mer biotilgjengelige Omega-3-fettsyrene EPA og DHA.**

Valnøtter inneholder 6,8 Omega-3 per 100 g.


Kompletter med kosttilskudd

Mange får ikke i seg de anbefalte 2-3 porsjonene med fisk i uken. Et alternativ er da å komplettere med Omega-3-tilskudd for å sikre at du får i deg den mengden du trenger. Å velge fiskeolje og tran er en effektiv måte å få i seg de veldokumenterte fettsyrene EPA og DHA på. Det er disse to fettsyrene som er nøkkelen til de gode effektene man ser med Omega-3. DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon og normal synsevne.*** EPA og DHA bidrar til hjertets normale funksjon.****

* Kilde: Livsmedelsverkets matvaredatabase, Sverige (tilsvarer Helsedirektoratet i Norge)

** Fet fisk inneholder Omega-3 i form av EPA og DHA, mens vegetabilsk Omega-3 består av fettsyren ALA. ALA bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet, og den gunstige effekten oppnås med et daglig inntak av 2 g ALA. I kroppen omdannes en mindre del av ALA-fettsyrene til DHA og EPA, men for å få effektene av DHA og EPA er det mer effektivt å konsumere Omega-3 direkte fra marine kilder.

*** Den gunstige effekten oppnås med et daglig inntak av 250 mg DHA.

**** Den gunstige effekten oppnås med et daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.

Det er viktig med et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil
Oppskrift

2 porsjoner


Hampfrø-panert laks

  • 3 frosne laksefileter
  • 1 egg
  • ca. 3 ss kokosmel
  • ca. 4 ss hampfrø
  • himalayasalt og pepper


Slik gjør du:

Tin laksen. Legg opp melet, et knekt egg og hampfrø på hver sin tallerken. Vend laksefiletene først i melet, så i egg og til slutt i hampfrø. Tilsett salt og pepper til laksen, og legg i en ildfast form. Sett i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter.


Gremolata med valnøtter

  • 1,5 dl hakket fersk bladpersille
  • 2 finhakkede hvitløksfedd
  • 1 sitron, skallet
  • 1 neve valnøtter
  • 3 ss linfrøoljeSlik gjør du:

Finhakk persillen og hvitløken. Riv sitronskallet på den fine siden av et rivjern. Hakk nøttene i mindre biter og rist med litt salt i en tørr stekepanne. Bland alle ingrediensene  sammen med linfrøoljen.

Server med for eksempel kokte poteter eller soyabønnepasta.