Meditasjon - Kom nærmere deg selv

Meditasjon

Kom nærmere deg selv med meditasjon.

Les mer

Nysgjerrig på meditasjon? Med litt øvelse kan elleve minutter om dagen gjøre en forskjell for både tålmodigheten og velværet. Her er tips til en indre sommerreise.

Ewa Wigenheim er coach, foreleser og ekspert på meditasjon. Hennes beste råd er å komme i gang med meditasjon før ferien begynner.
– Det er viktig å huske hvorfor vi har ferie og hvorfor vi har fri i helgene: målet er at vi skal hvile og hente oss inn. Innen meditasjon handler det om å gå fra én hjernefrekvens til en annen. I hverdagen befinner vi oss vanligvis i beta. Når vi mediterer går vi over i alfa, som har en lavere frekvens og som stimulerer kreativitet og ro. Det gir oss mulighet til å oppleve sommeren i fullt monn, sier hun.




Stressnivået påvirkes

Det er mye å vinne på å meditere regelmessig over tid. Ifølge Ewa Wigenheim har vi i vesten liten tradisjon for å rette blikket innover, men fokuserer i steden utenfor oss selv. Men forskning viser at meditasjon har betydelig effekt på hjernen, som er der stressnivået påvirkes. Også hukommelsen og evnen til empati påvirkes i positiv retning (se Meditasjonens effekter – hva er det godt for?).
– Meditasjon er en kunst som gjør oss bedre rustet til å møte utfordringer og til å ta beslutninger. Se bare på idrettsverdenen. Der har man for lengst innsett tankens og sinnets kraft når det gjelder å være best, det er rett og slett en forutsetning. Mange idrettsutøvere har flere coacher som kun fokuserer på det indre og mentale, sier Ewa Wigenheim.
En utfordring for kommende sommer kan være å finne den rette balansen. Etter en vår med mange forpliktelser, kan meditasjon bli en måte å finne hvile og restitusjon. Du kan fokusere på å ta smarte valg, kanskje redusere på alle sommerprosjektene og isteden gjøre det du virkelig har lyst til.
I dag finnes det en rekke metoder for å trappe ned og finne en etterlengtet ro. Hvis du aldri har meditert før, er guidede meditasjoner en bra start, med fokus på pust og kropp. Slike guidede meditasjoner finnes både på cd, Spotify, YouTube og som apper.




Alle kan meditere!

Husk at du må finne en form som fungerer for deg – alle kan meditere! Synes du det er vanskelig å ligge stille, kan en gående meditasjon være et alternativ. Kanskje du kan starte sommeren med et meditasjonskurs? Et kurs er en fin måte å lære en bestemt metode – for både en indre og en ytre reise. Et miljøskifte kan dessuten være det lille sparket du trenger for å skape en ny og god vane.




”Jeg blir inspirert til å gjøre det jeg virkelig vil”

Til å begynne visste hun ikke hva meditasjon skulle være godt for. Nå er Cristina Salmerón en av dem som har funnet roen.

– Jeg gikk på kundaliniyoga. Hver time ble avsluttet med meditasjon, med pusteøvelser, mantra eller sang. Jeg slet med å sitte stille og forsto ikke helt poenget med meditasjonen. Først mye senere opplevde jeg storheten i det, forteller Cristina Salmerón. Likevel opplevde hun en slags ro etter yogaen og meditasjonen, og fortsatte. I dag mediterer hun hver eneste morgen i elleve minutter. Hun har prøvd guidede meditasjoner, men som regel blir det en egen meditasjon der hun enten gjentar et mantra inni seg eller fokuserer på et punkt mellom øyebrynene – innen kundaliniyoga kalt det ”det tredje øyet”.

Regelmessigheten og disiplinen har gjort at hun i dag ikke kan tenke seg et liv uten meditasjon. Hun har rett og slett fått et bedre liv. – Jeg er mer tålmodig med barna og i andre relasjoner – det er som om jeg kan se forbi det som irriterer meg. Jeg er helt enkelt blitt et gladere og hyggeligere menneske. En annen gevinst er at Cristina har blitt modigere. – Jeg blir inspirert til å gjøre det jeg virkelig vil – som at jeg har utdannet meg til akupunktør. Kommunikasjonen med meg selv er tydeligere og sterkere.


Meditasjonens effekter - hva er det godt for?

Regulering av følelser og oppmerksomhet

I en nylig gjennomført metaanalyse innen meditasjonsforskning ved John Hopkins University Evidence-Based Center, fant forskerne at evnen til å regulere følelser ble styrket, det samme gjaldt evnen til oppmerksomhet. Blant meditasjonsformene som ble undersøkt, var vipassanameditasjon, zenmeditasjon og andre mindfullnessbaserte meditasjonsformer.



Stress

Hvis du er tålmodig og mediterer regelmessig over tid, kommer resultatet. Forskning viser at psykologisk stress kan reduseres og den kognitive kapasiteten forbedres etter bare én måned med meditasjon. Immediate and long-term e ects of meditation on acute stress reactivity, cognitive functions, and intelligence.




Læring & hukommelse

Forskere har i studier kunnet konstatere at meditasjon gir en økning i den grå substansen i hjernen, det vil si hjerneområder som involverer læring, hukommelse, følelsesregulering og andre viktige funksjoner. Meditasjonsteknikken som ble undersøkt var MBSR ™Mindfulness-Based Stress Reductionš. Mindfulness practice leads to increases in regional brain gray matter density.




Økt empati og redusert aldring

I en studie fra ›œœ fant forskerne at mindfulness-meditasjon kan styrke nervebanene i hjernen som er knyttet til empati, de samme områdene som reduserer aldring. Meditation experience is associated with increased cortical thickness.

Tips!

Mediter gjerne på samme tid hver dag

Ha en spesiell plass – i en behagelig stol eller på yogamatten

Hent inspirasjon fra andre – hvorfor ikke starte en meditasjonsgruppe på Facebook og å med venner? Dra nytte av hverandres erfaringer!




Meditasjonstips for deg som vil begynne!

Headspace – en app som er gratis de første ti gangene. Android og Iphone. Koster fra 9,95 euro per måned.

Calm – appen som hjelper deg å jobbe med ulike områder: stress, søvn, fokus. Android og Iphone. Finnes som gratisversjon, og deretter oppgraderinger fra ‚ƒ4,99 euro.

Yoga Nidra – en meditasjonsteknikk der du ligger og lytter til instruksjoner. Finnes på Spotify der James Jewell guider, og på CD.



På YouTube finner du mye – her er noen tips:

  • Jon Kabat-Zinn - Body Scan Meditation – guidet meditasjon
  • Guided Meditation with Eckhart Tolle