Den gravide kvinnen

Den gravide kvinnen

Under en graviditet blir vi mer bevisste på hva vi spiser, hva vi påfører kroppen og hvordan det påvirker det nye livet i magen.

Les mer

Under en graviditet får mange kvinner høre at de skal spise for to. Det betyr ikke at det er fritt frem for å spise dobbelt så mye, men det ligger noe i det. En kvinne trenger nemlig å få i seg tilstrekkelig med næring både til seg selv og barnet i magen. Av alle vitaminer og mineraler som inntas gjennom maten, går omtrent 10 prosent videre til barnet.


– Allerede før kvinnen blir gravid skal hun forberede kroppen ved å spise sunn og næringsrik mat og tenke på hvordan livsstilen hennes påvirker barnet. Usunn mat gir ikke tilstrekkelig med næring for å dekke behovet til kvinnen og barnet, sier Cecilia Fürst, spesialist i allmennmedisin og lege i funksjonell medisin.


En graviditet er en stor påkjenning for kroppen, som trenger all den næring den kan få. Mange kvinner får jernmangel når de er gravide, og for å opprettholde et jevnt jernnivå er det bra å spise spinat og soyabønner. I tillegg til jern anbefales kvinner å ta tilskudd av folsyre før graviditeten og i de første tolv ukene av svangerskapet.


Studier har vist at risikoen for ryggmargsbrokk og andre nerveskader hos barnet reduseres betraktelig når moren har tatt folsyre. Utviklingen av ryggraden skjer tidlig etter befruktningen, og derfor anbefales kvinner å ta folsyre allerede når de planlegger å bli gravide. Det er også viktig å få i seg omega-3-fettsyrer under svangerskapet.


Det er ikke bare maten som kan påvirke barnet i magen. Det vi smører på huden kan tas opp av kroppen, og mange hudpleieprodukter inneholder kjemikalier. Derfor er det bra for gravide å velge naturlige oljer, som kokosolje.


Når en kvinne ammer, trenger kroppen ekstra energi for å gi tilstrekkelig med næring til både mor og barn. Det anbefales at en kvinne som ammer øker det daglige kaloriinntaket med 400-500 kalorier. Kroppen prioriterer å gi næring til barnet, derfor kan det være bra å få i seg litt ekstra av enkelt næringsstoffer, som vitamin D, omega-3, folsyre og kalsium.


– Omega-3-fettsyrer er nødvendig for at hjernen skal utvikle seg på en god måte. For lite kan gi veksthemming av hjernen. Barnets hjerne vokser særlig mye de to første årene, og trenger derfor tilførsel av omega-3 gjennom morsmelken, sier Magnus Nylander, ernæringsforsker og lege.


Under en graviditet blir vi mer bevisste på hva vi spiser, hva vi påfører kroppen og hvordan det påvirker det nye livet i magen. Kroppen kan ta opp det vi smører på huden – og giftstoffer føres videre til barnet gjennom morsmelken.


Det er enda flere grunner til å tenke på hva du spiser når du ammer.


Giftene som finnes i morens kropp kan videreføres til barnet gjennom morsmelken, for eksempel miljøgifter og koffein.

– Under ammingen skal man spise ren mat, lage all mat fra bunnen og unngå industrifremstilt mat og halvfabrikata, mener Cecilie Fürst.


Kroppen trenger også å få i seg mye væske, omtrent en liter ekstra hver dag.


Etter en graviditet kan det også være bra å fylle opp jernlageret ved å spise mat som er ekstra rik på jern.