Hos familien Otterbeck er det mye grønt til hvert måltid og minst én laksemiddag i uka. De er nøye med å spise allsidig for å få nok næring. Men de visste ikke at næringen i mange matvarer er redusert.
Hjemme hos Ann og Henrik Otterbeck braser elgkjøttdeigen i panna mens Ann lager en salat med spinat, brokkoli og paprika.
– Vi spiser salat til hvert måltid, og da mener jeg ikke bare tomat, agurk og issalat. Også barna liker grønnsaker som avokado, paprika, brokkoli og mais, sier Ann og drysser gresskarkjerner over salaten.
Henrik var ingen stor grønnsakspiser før, men det har endret seg.
– Salatfrekvensen har økt enormt etter at jeg traff Ann, konstaterer han mens han dekker på bordet.
Maten de lager skal være så allsidig og variert som mulig for å dekke både deres og barnas behov for vitaminer og mineraler, resonerer Ann og Henrik.
Mye grønt til hvert måltid
– Vi tilhører kanskje den minoriteten som spiser tilstrekkelig med grønnsaker. Vi tar ingen kosttilskudd, men Ebba får D-vitamindråper, og til Felicia kjøper vi oljer som blant annet inneholder omega-3 og omega-6, forteller Ann.
Ingen av dem har imidlertid hørt snakk om næringstapet i maten.
– Jeg visste at agurk og tomat ikke inneholder så mange næringsstoffer, men ikke at næringsinnholdet i andre grønnsaker har minket, sier Henrik.
Både Ann og Henrik kommer hjem litt over fire på hverdager. De bruker omtrent en halv time på matlagingen. Hva de skal spise i løpet av uka planlegger de alltid på forhånd. Det pleier å være en vegetarisk rett, en fiskerett, en pastarett og en kjøttrett.
– Før vi bestemmer ukemenyen ser vi på hva barna skal spise i barnehagen, så unngår vi at vi lager det samme hjemme. Felicia er litt kresen, og vi vil at hun skal få i seg sunn mat. Laks spiser vi minst én gang i uka, forteller Ann mens hun hjelper yngstedatteren Ebba med maten.
På en benk ved kjøkkenbordet står en stor fruktskål. På hverdagene spiser barna mest frukt når de er i barnehagen, mens Ann gjerne tar en appelsin på jobben. Henrik spiser ikke frukt hver dag, men familien prøver å sette fram fruktskålen istedenfor godteri foran tv-en.
Mat på nettet
Annenhver uke handler de mat på nettet. Da handler de mindre av den usunne maten, har de lagt merke til.
– Når man ikke blir fristet i det man går forbi sjokoladehylla, er det lettere å droppe godteriet, synes Ann.
Tekst: Linnea Bolter
Familjen Otterbecks ukesmeny
Mandag
Elgkjøttdeig i tomatsaus med bønnepasta
Tirsdag
Ovnsbakt laks med pesto og ris
Onsdag
Ovnsbakt rådyr med bacon, potet og rødvinssaus
Torsdag
Brokkolisuppe og baguette
Fredag
Entrecôte med rødvinssaus og potetkroketter som barna kan spise med fingrene
Lørdag
Take away sushi
Søndag
Pasta carbonara
Slik spiser familien Otterbeck
Grønnsaker: Spiser så godt som daglig spinat, brokkoli, avokado og paprika.
Frukt: Ann og barna spiser minst én frukt om dagen. Henrik mer sjelden.
Kjøper økologisk: Bananer.
Fisk: Minst én lakserett i uka.
Laster: Sjokoladekake (Ann), bearnaisesaus (Henrik) og smågodt (begge).
Favoritt blant usunn mat: Pizza.