Magnesium

Hva er magnesium?

Hva er magnesium bra for og hvordan påvirker det kroppen?

Les mer

Hva er magnesium bra for?

Magnesium er et viktig mineral for mennesker. Det bidrar til plantenes dannelse av energigivende klorofyll, som også vi mennesker trenger. Kroppen inneholder ca to spiseskjeer magnesium, hvorav halvparten er i skjelettet. Det er viktig å få tilstrekkelige mengder magnesium, ellers kan man få diagnosen osteoporose. Kvinner trenger å få i seg ca 280 milligram per dag, menn hele 350 milligram.


Magnesium og søvn

Magnesium bidrar til å redusere tretthet og slapphet og hjelper deg til en bedre søvn.


Life har mange forskjellige magnesium tilskudd.  Følg instruksjonene på pakningen nøye, slik at du får i deg riktig antall tabletter hver dag.


Hvorfor skal jeg spise magnesium?

Stress, vanndrivende midler eller om vi drikker brus eller alkohol, fører til at det forsvinner magnesium ut av kroppen. Nyrene kan skille ut opp til 60 gram overskuddsmagnesium per dag.

Det meste av kroppens magnesium finnes i benbygningen, men det er også en del i muskler og nerver. Når vi anstrenger musklene, for eksempel ved en hard treningsøkt, øker behover for magnesium betraktelig. Det gjelder også ved mentalt stress eller anstrengende tankearbeid.

Dersom du etter trening spiser rafinert mat eller mat med mye fett, forbrukes ennda mer av kroppens magnesium. For å gjenvinne en normal balanse, trenger du å øke inntaket av magnesium betydelig.

Det er praktisk talt ingen risiko for å overdosere magnesium. Gjennom maten får vi ikke mer enn ca 200 mg, så vi kan trygt øke inntaket med opptil 400 mg per dag. Øk med 100 mg av gangen hver tredje, fjerde dag, slik at kroppen og tarmene får tid til å venne seg.

Avhengig av hvilken type magnesium man tar, kan man bli løs i magen. Da må man minske mengden magnesium til tarmen oppfører seg normalt.

Vær oppmerksom på at visse medisiner ikke går bra sammen med store doser magnesium.


Magnesium bidrar til:

  • reduksjon av tretthet og utmattelse
  • elektrolyttbalansen (forholdet mellom vann og salter)
  • normal energiomsetning
  • nervesystemets normale funksjon
  • normal muskelfunksjon
  • normal proteinsyntese (dannelsen av proteiner)
  • normal psykologisk funksjon
  • opprettholdelse av normal benbygning
  • opprettholdelse av normale tenner
  • normal celledeling.

– Mangel på mineraler som kalsium, kalium, natrium og magnesium kan  være vanskelig å oppdage. Det er ikke alltid dette syns på en blodprøve heller, sier Susanna Larsson, forsker på Karolinska Institutet.

– Hvis man spiser mye syreholdig mat, som røtt kjøtt, ost og andre meieriprodukter, mister kroppen mye magnesium, forteller hun. Ettersom meieriprodukter er syrerike, er det ikke bra med for mye ost, f.esk. Det kan bli for mye kalsium, noe som hindrer kroppen i å ta opp nok magnesium. I passe mengder hjelper magnesium og kalsium hverandre.


Hvordan får jeg i meg magnesium?

Vi kan øke inntak av magnesium med magnesiumrik mat som grønnsaker, særlig grønn salat, spinat, kål, bønner, belgfrukter, hele korn og cashewnøtter.

Nøtteallergikere kan i stedet spise gresskarfrø og solsikkekjerner. Selv om vi vet at vi bør spise balansert, er det lett å lure seg selv. Og når vi stresser, er det lett å ty til raske løsninger som fast food  eller noe som er raskt å lage. Ofte inneholder dette ikke de næringsstoffene vi trenger. Når vi «jukser» med maten tenker vi ikke alltid på at vi bygger dårlig helse i kroppen vår.

Mange studier utført over hele verden viser at forskjellige typer av magnesium fungerer ulikt.

Magnesiumoksid kan være lett lakserende og er rimeligere enn magnesiumsitrat, som ser ut til å være den formen som kroppen tilegner seg best. Resultatene ble vist i 2003, i en studie utført blant annet ved University of Reading i England.