Helsegevinster med yoga

Helsegevinster med yoga

At yoga slipper spenninger, motvirker stress og gir økt bevegelighet vet de fleste, men de gode virkningene stopper ikke her

Les mer

At yoga slipper spenninger, motvirker stress og gir økt bevegelighet vet de fleste, men de gode virkningene stopper ikke her. Den urgamle treningsformen synes å ha en uendelig mengde positive effekter på helsen vår. Her er noen av helsegevinstene som du kanskje ikke kjente til.

Alle kan dra nytte av yogaens helseeffekter. Camilla Lund Elander er kundaliniyogalærer, og underviser i yoga og meditasjon for terapeutisk bruk. Her forteller hun om noe av det yoga kan hjelpe for:


1) Yoga kan senke blodtrykket

Stress har blitt en folkesykdom, og høyt blodtrykk er en ikke helt uvanlig følge av stress. Blant annet har en studie fra Danderyds sykehus vist at medisinsk yoga både senket blodtrykket, samt nivået på stresshormoner, hos pasienter som har vært gjennom et hjerteinfarkt.

– Langsomme, dype åndedrag aktiverer det parasympatiske nervesystemet, noen som igjen senker blodtrykket og gjør at velværehormonet oxytocin øker, forteller Camilla Lund Elander.


2) Yoga kan lindre menstruasjonssmerter

Mer enn halvparten av alle unge kvinner har menssmerter, smerter i nedre del av magen, ryggen eller som i form av et generelt ubehag.

En ny studie publisert i The Journal of Alternative and Complementary Medicine viser hvordan én time yoga i uken kan være effektiv mot smerter.

– Gjennom yoga får kroppen tilført oksygen, noe som får den til å slappe av slik at kroppen lettere kan gi slipp på akutte spenninger når du har menssmerter, sier Camilla Lund Elander.


3) Yoga gir bedre hukommelse

Å ha kroppskontroll og trene regelmessig, er ikke bare bra for kroppen, men også for hodet. Flere studier viser også at meditasjon fører til bedre hukommelse og evne til å fokusere.

Forskere ved University of California kunne konstatere at etter et tre måneder langt yoga- og meditasjonskurs, med en time kundaliniyoga i uken, ble de kognitive funksjonene hos eldre med hukommelsesbesvær forbedret.

– Yoga øker blodsirkulasjonen til hjernen, noe som frigir oksygen og glukose, som igjen bidrar til bedre funksjon i hjernen generelt, forklarer Camilla Lund Elander.


4) Yoga er bra mot ryggsmerter

Nesten alle har en eller annen gang hatt vondt i ryggen. Yoga kan være like bra – iblant til og med bedre – enn konvensjonell behandling for å rehabilitere ryggsmerte. Dette har flere studier vist.

Ny forskning som er publisert i The Journal of the American Medical Association har kunnet påvise at yoga og meditasjon lindrer ryggsmerter mer effektivt enn andre behandlingsmetoder.

– Når du puster rolig og dypt, slapper du av i musklene, noe som et godt verktøy for smertehåndtering. Kundaliniyogaen er effektiv, siden den slipper opp spenninger i ryggraden og gjør den mer fleksibel, sier Camilla Lund Elander.


5) Yoga gir bedre søvn

Mange lider av søvnproblemer, og ofte er årsaken et hektisk liv med høyt tempo. Yoga kan hjelpe mot slike søvnproblemer. Ny forskning fra Kriminalvården i Sverige viser at yoga gjør de innsatte roligere, slik at de føler mindre stress og sover bedre.

En annen studie som er publisert i Journal of Clinical Oncology viser at yogaen forbedret søvnen til pasientene i studien, og dermed bidro til å redusere deres avhengighet av reseptbelagte sovemidler.

– Yoga og meditasjon hjelper oss til å slippe spenninger i kroppen, forbedrer lungefunksjonen og reduserer påvirkningen av negativt stress, noe som gjør at kroppen blir sunnere og søvnen både jevnere, dypere og lengre, sier Camilla Lund Elander.


«Katt og ku» – yogaøvelser mot menssmerter


– Denne øvelsen myker opp ryggen og lindrer ryggsmerter. Den gir også myk massasje til mage og indre organer, noe som kan hjelpe på smerter ved menstruasjon, sier yogalærer Camilla Lund Elander.

Slik gjør du det:

1. Stå på alle fire.

2. Pust inn, svai ryggen og bøy hode og hals bakover. Vær forsiktig med nakken.

3. Pust ut, og skyt ryggen oppover som en katt. La hodet falle inn mot magen.

4. Gjør øvelsen langsomt, med dyp og gjennomgående pust i 1-3 minutter.



«Kirtan Kriya» – meditasjonsøvelse for hukommelsen

– Denne øvelsen gir sirkulasjon og oksygen til hjernen. Fingerbevegelser bidrar til å stimulere hjernen, og studier har vist at øvelsen gir positiv effekt på hippocampus, en del av hjernen som er viktig først og fremst for korttidsminnet, sier yogalærer Camilla Lund Elander.



Slik gjør du det:

1 Sitt med beina i kors. Vær rett i ryggen og ha strukket nakke.

2. La hendene dine hvile mykt mot knær eller lår.

3. Lukk øynene, og hold fokus på punktet midt mellom øyenbrynene.

4. Gjenta mantraet: «SA – TA – NA – MA» i 12 minutter og beveg fingrene mot hverandre. Si mantraet høyt de første to minuttene, hvisk så i to minutter, vær stille i fire minutter, hvisk i to minutter og avslutt med å si mantraet høyt i to minutter.



Tips til kosttilskudd

Camilla Lund Elander gir også tips om å ta kosttilskudd med magnesium og kalsium ved menssmerter.

– Magnesium virker avslappende på musklene, og kan hjelpe til med å slippe opp kramper i livmoren, som også er en muskel.

– Jeg pleier også å ta ingefær og gurkemeie. For helsen generelt pleier jeg å anbefale bygg-gresspulver, D-vitamin, spirulinapulver og hampprotein.