Gå til innhold
Din handlekurv er tom

Din handlekurv er tom

  • Fri frakt for bestilling over kr 199,-
  • Rask leverering

Den nye genrasjonen melkesyrebakterier


Probiotika er levende bakteriekultur, hvis mål er å fremme tarmfloraen. Men det er ikke alltid lett å få de gode bakteriene til å overleve reisen ned til tarmen. Melkesyrebakterier basert på sporer, derimot, har bedre forutsetninger for å nå hvor det er nyttig.

Opptil åtti prosent av kroppens immunforsvar er i magen, der bakteriene utgjør en betydelig del av vårt forsvar. Å ha en rik tarmflora er viktig for å bekjempe både eksterne bakterier som går gjennom det vi spiser, for eksempel å bekjempe overveksten av bakteriene til de indre, verre artene.

Når du blir eldre, reduseres det mikrobiotiske mangfoldet i tarmen, og det blir viktigere å gjøre ting som opprettholder et godt bakterielt miljø," sier Kiran Krishnan, klinisk forsker i mikrobiologi og ambasadør for sporbasert probiotikk. Å spise en variert diett rik på fiber er en av de beste måtene for å opprettholde mangfold. Unilateralt kosthold fører til mer homogen tarmflora og dermed dårligere immunsystem. 

For å opprettholde et godt mikrobiotisk mangfold, kan du også spise mat med naturlig bakteriekultur. Fermenterte produkter som yoghurt, surkål og kimchi har lenge vært brukt til å forbedre tarmhelsen. Men det er en hake: "En av de største vanskelighetene med mange probiotiske produkter er at de må overleve i aerob og anaerob miljøer. Det er miljøer med og uten oksygen tilgang, fra produksjon til lagring og butikkhyller, og til slutt gjennom hele tarmsystemet. Mange probiotiske produkter overlever ikke hele reisen, sier Kiran Krishnan. 

Nå har forskere funnet en løsning på problemet, "sporer". Sporer er en del av livsyklusen til enkelte bakterier, et stadium når bakteriene har ekstra sterke cellevegger som hindrer at interiøret blir ødelagt av ytre påvirkninger. Bakterier har også redusert metabolisme inne i veggene, noe som betyr at de kan overleve lenge i dårligere forhold. Når de havner i gunstige forhold, utvikler de seg til aktive bakterier. Kiran Krishnan rapporterer at de i sine undersøkelser har kunnet vise hundre prosent overlevelse av sporbaserte bakterier i sin reise til tarmkanalen. Når de er på plass, endrer de det mikrobiotiske miljøet, og gjør at de gode bakteriene utvikler seg.

 

- Du kan kalle sporer "gartnere" i tarmfloraen. I stedet for å plante samme frøart i hagen med håp om at de overlever, som med tradisjonelle probiotika, virker sporbakteriene som gartnere som rydder ugresset og la hagen blomstre naturlig, sier han.

 

 

 

Varen er lagt i handlekurven