Hold deg frisk med betaglukan

Hold deg frisk med betaglukan

Historien bak skyldes tilfeldigheter og slumpetrekk i 1986.

Les mer

Historien bak skyldes tilfeldigheter og slumpetrekk i 1986.


Professor i mikrobiologi, Jan Raa, og hans hovedfagstudenter ved Universitetet i Tromsø, oppdaget at betaglukan tilsatt i fôret til fisk beskyttet den mot en dødelig laksebakterie (Vibrio Salmonicida).


Ingen kunne forklare hvordan betaglukan hadde slik effekt på fiskens immunforsvar, noe som førte til skepsis hos fagfolk. Professor Jan Raa var imidlertid fast bestemt på at han hadde gjort en viktig oppdagelse, og i årene som fulgte ble en rekke forsøk gjort med fisk og betaglukan. Resultatene var klare – betaglukan tilsatt i fiskefôr reduserte dødelighet, og beskyttet fisken fra å bli smittet fra ulike mikrober.


Styrker immunforsvaret

Professoren deltok på en immunologisk konferanse i 1996, der det ble referert til at infeksjoner i mage og tarm kunne gi utslag i artritt (betennelse i ankelen). Like etter konferansen ble han, tilfeldigvis, akutt rammet av nettopp artritt, og ble så dårlig at han måtte legges inn på sykehus.


Professoren visste allerede at betaglukan kunne bidra til styrket immunforsvar, og bestemte seg for å prøve det ut på seg selv. I et halvt år testet han stoffet, og med glede registrere han at smertene forsvant da han tok stoffet, og at plagen kom tilbake da han sluttet å ta det.



Disse forsøkene resulterte i utviklingen av en mer renset form for betaglukan enn det som ble benyttet i dyreforsøkene, nemlig Norsk Betaglukan (NBG®). Ryktet om virkningen professoren hadde tatt, gjorde at flere av hans kollegaer på Universitetet og andre fikk høre om stoffet – siden har ryktet spredd seg rundt i hele Norge.


Noen år senere ble nbg®24:7™ definert som kosttilskudd for å styrke immunforsvar, og med tiden ble det også utviklet et høyrenset, løselig NBG®. I dag benyttes det unike, bioaktive virkestoffet i nbg®24:7™ hudpleie.



Kinesisk folkemedisin

I jungelen av kosttilskudd er det vanskelig å navigere med tanke på hva man skal velge. Vitaminer, mineraler og omega-3 er kjent for de fleste, men hva er nbg®24:7™, og ikke desto mindre et betaglukan?

Betaglukan er en sekkebetegnelse på en masse stoffer, et såkalt polysakkarid. Kunnskap om betaglukaner dateres flere tusen år tilbake i tid, til kinesisk folkemedisin der de benyttet ekstrakter fra ulike sopper til ulike formål, for eksempel urinveisinfeksjoner. På 1900-tallet ble det gjort flere gjennombrudd som viste at gjær, og betaglukaner fra gjær, har en effekt på immunforsvaret.

Det er høst og det nyses, harkes og hostes i hver krik og krok. Vil du unngå å bli smittet så bør du styrke immunforsvaret ditt med betaglukan.