Glukosamin mot leddbesvær

Glukosamin mot leddbesvær

Støl i kroppen? Vondt i leddene?

Les mer

Glukosamin mot leddbesvær

 Da kan du være en av mange som er rammet av artrose, en sykdom som bryter ned kroppens leddbrusk. I dag finnes det smertedempende legemidler, men dessverre hjelper de ikke mot selve sykdommen. Det gjør derimot glukosamin, det naturlige kosttilskuddet som også er klassifisert som legemiddel i Norge.

I følge ”The global burden of disease study 2010” er leddsykdommen artrose nummer 11 på listen over sykdommer som forårsaker størst global sykdomsbyrde. I dag har hver fjerde person over 55 år artrose, og mest vanlig er smerte i hofter, knær, hender og føtter. Og framtidsprognosene ser dårlige ut: siden vi lever stadig lengre, og veier stadig mer, kommer artrosediagnosene bare til å øke.

Sykdommen utvikles gradvis, og bryter ned brusken i en eller flere ledd, noe som fører til smerte, stølhet, hovne ledd og feilstillinger. Det finnes smerte- og betennelsesdempende medisiner, men ingen direkte botemidler. Naturlegemiddelet glukosamin kan allikevel bremse forløpet.
– Flere studier viser at glukosamin ikke bare demper smerten, men også bidrar til å bygge opp den slitte brusken i leddene, sier Stig Bruset, spesialist i allmennmedisin ved Regnbuen Helsesenter i Lier. Spesielt ved kneartrose har glukosamin vist seg å ha god effekt for pasienter med mild til moderat artrose.


Utvinnes av rekeskall

Glukosamin er et svovelaktig stoff som forekommer naturlig i menneskekroppen, og er en viktig ingrediens for oppbygningen av leddbrusk. Kroppens produksjon av det naturlige glukosaminet reduseres med alderen, noe som fører til ubalanse der leddenes brusk brytes ned raskere enn hva kroppen klarer å gjenoppbygge. Derfor er det godt for leddene å få tilført et glukosamintilskudd, som også er klassifisert som legemiddel. Glukosamin kan i beste fall føre til at man slipper den kostbare, smertefulle og lange prosessen med å få på plass en kneprotese.


Ikke for alle

Ikke alle har like stor effekt av glukosamin. Derfor anbefaler Stig Bruset en testperiode på tre måneder. Effekten av legemiddelet kommer først etter 2 – 4 uker, og det egner seg derfor ikke for akuttbehandling. For å få best mulig effekt er det også påkrevd at man selv beveger seg:
– Riktig trening øker opptaket av glukosamin i leddbrusken, forklarer Stig Bruset.
– Effekten kan også forsterkes hvis man tar tilskudd av omega 3-fettsyrer, siden de kan bidra til å dempe betennelsen i leddene. Nypepulver og gurkemeie har også en dokumentert effekt på betennelsen. Kosttilskuddet glukosamin utvinnes fra skalldyr, og kan derfor ikke tas hvis man har skalldyrallergi. Det sies allikevel at glukosamin gir færre bivirkninger enn de smertestillende legemidlene som normalt skrives ut ved artrose.


Dette er artrose

  • Artrose er en tilstand der leddene gradvis slites ned. Det starter med at leddbrusken tynnes ut. Ved bevegelser oppstår det ”friksjoner” i leddet, noe som for mange er synonymt med smerte. Gradvis utvikles også forkalkninger, noe som igjen fører til dårligere bevegelighet.
  • Symptomer på artrose er smerte og stølhet i leddene, spesielt om morgenen. Leddene kan også være hovne. Smerten kommer først i sammenheng med bevegelse, men sykdommen utvikles også i hviletilstand.
  • Fedme er også en viktig årsak til utvikling av kneartrose. Forskning viser at overvektige kvinner over 40 år har ni ganger større risiko for å utvikle kneartrose enn normalvektige. Hos menn er risikoen firedoblet.


Hvor mye glukosamin skal jeg ta?

Startdose: 1 tablett to ganger daglig.

Klinisk effekt kan vanligvis sees innen fire uker etter behandlingsstart. Når symptomlindring oppnås, kan dosen senkes til 1 tablett daglig.