De fleste vet at kosttilskudd kan være nødvendig for at vi skal få i oss nok av de livsviktige vitaminene og mineralene kroppen ikke produserer selv. Men visste du at det også har betydning når på dagen du tar kost-tilskuddene, og hvordan du kombinerer dem? Her er det du trenger å vite om næringsopptaket.

Les mer

Antagonister – stoffer som ikke liker hverandre

En antagonist er et stoff som reduserer opptaket eller ødelegger effekten av et annet stoff, og bør derfor ikke tas samtidig. Eksempler på antagonister er sink og kobber, kalsium og jern og folinsyre, (som finnes i fullkornsprodukter) og jern og sink.


Er du vegetarianer?

Da kan du ha behov for ekstra jern og B12. Plantebasert protein er nemlig vanskelig for kroppen å nyttiggjøre seg (kun 30 prosent tas opp) og vitamin B12, som kun finnes i kjøtt, er viktig som tilskudd hvis du er veganer/vegetarianer.


Føler du deg uvel av kosttilskudd?

Da tar du det trolig på tom mange. Kosttilskudd som er konsentrert i kapsler trenger å blandes med mat i magen, spesielt hvis det er tilskudd av mineraler. Ta helst mineraler i tilknytning til lunch eller middag, så slipper du å føle deg uvel.

Kun én av ti spiser i henhold til de anbefalte kostholdsrådene, og ifølge forskerne er dagens mat i tillegg mindre næringsrik enn før. Slurver du med frukt og grønt, risikerer du derfor å få i deg for lite vitaminer og mineraler. Da kan kosttilskudd være til hjelp.

– Vitaminene A, B, C, D, E og en rekke mineraler, som sink, kobber, jern og magnesium, er essensielle næringsstoffer som kroppen ikke kan produsere selv. Derfor har vi et medfødt livslangt behov for å få i oss en tilstrekkelig daglig mengde av disse, sier Jan Wiberg, produkt- og kvalitetssjef hos Life.

Hvor mye vi trenger daglig, er det imidlertid mange meninger om.

– Myndighetene mener at det anbefalte dagstilskuddet er tilstrekkelig, mens mange forskere mener at vi trenger høyere doser for å oppnå optimal effekt. Ifølge Helsedirektoratet er for eksempel dagsbehovet for magnesium rundt 350 mg for voksne. Den tyske magnesiumforskeren Jürgen Vormann er blant dem som mener at vi trenger langt mer. Kroppen tar dessuten ikke opp all næringen vi tilfører, og mange vitaminer, blant annet B- og C-vitamin, er vannløselig og kan ikke lagres i kroppen, med unntak av B12. Derfor trengs det daglig inntak for å være sikker på at kroppen får det den trenger, forklarer Jan.

Generelt er det bra å ta oppkvikkende tilskudd, som Q10 og rosenrot, om morgenen.

– Også kalsium og kobber aktiverer nervesystemet og fungerer som en PÅ-knapp for kroppen.

Om kvelden passer det bra å ta sink, også magnesium, som er bra for muskler og nervesystemet, og som hjelper kroppen å slappe av, sier Jan.

Men det finnes flere måter du kan maksimere næringsopptaket på. Enkelte vitaminer og mineraler er nemlig ”bestevenner”. Tar du dem samtidig, blir det lettere for kroppen å ta dem opp.


Jans  tips  til  BESTEVENNER:


C-VITAMIN + E-VITAMIN

C- og E-vitamin er gode venner. Deres unike samarbeid hjelper kroppen med å danne og gjenbruke kroppens mest kraftfulle antioksidant, glutation.


JERN + C-VITAMIN

C-vitamin øker opptaket av jern. Derfor er det bra å ta C-vitamin sammen med jerntilskuddet ditt. Fullkorn hemmer derimot jernopptaket. Spiser du fullkorn til frokost, er det bedre å ta jerntilskuddet til lunsj.


SELEN + E-VITAMIN

Selen og E-vitamin er bestevenner som sammen motvirker oksidasjon i cellene. Selen bidrar til immun-
systemets normale funksjon, men fordi jordsmonnet i Norden er fattig på selen, kan det tenkes at du bør ta tilskudd, særlig hvis du hovedsakelig spiser lokalprodusert mat. Tas sammen med mat for best effekt.


VITAMIN A, D, E, K + Omega-3-fett

De fettløselige vitaminene A, D, E og K trenger fett for å tas opp av kroppen. De bør derfor tas sammen med mat som inneholder fett, som nøtter, smør, olivenolje, fet fisk eller avokado.


KALSIUM + D-VITAMIN + K-VITAMIN

D-vitamin hjelper kroppen med å ta opp kalsium, og vitamin K er nødvendig for å kunne lagre kalsium i skjelettet, noe som bidrar til å opprettholde normal beinstruktur.