Gå til innhold
Din handlekurv er tom

Din handlekurv er tom

  • Fri frakt for bestilling over kr 199,-
  • Rask leverering

Ingefær


Ingefær er elsket av en hel helseverden. Lær deg mer om den smaksrike roten og hvordan du enkelt kan tilføre mer ingefær i ditt daglige kosthold.

Ingefærens opprinnelse

Ingefær er en urt med en lang historie, der roten har gitt smak og varme til asiatisk mat i tusenvis av år. Ingefærplanten blir omtrent 1,5 meter høy og hører til samme plantefamilie som gurkemeie, galangal og kardemomme. Opprinnelig vokste ingefær vilt i det sørlige Kina, men har så spredd seg til forskjellige deler av verden. I dag dyrkes den mye i India, Jamaica, Indonesia og Australia, men vokser sjelden vilt noe sted lengre.

Fersk eller malt?

Malt ingefær selges som krydder. Fersk ingefær bør skrelles og rives før bruk. I de fleste oppskrifter kan 2-3 kryddermål malt ingefær erstatte en spiseskje ferskrevet ingefær, men som regel er det best å smake seg fram.

Næringsstoffer i ingefær

Ingefær inneholder flere vitaminer og mineraler, blant annet mineralene kalsium, kalium, fosfor, kobber og magnesium samt vitamin C, B6 og E. Ingefær inneholder også flere betennelsesdempende stoffer og antioksidantforbindelser, som gingerol, betakaroten, shogaol og kurkumin.

Å bruke ingefær er en enkel måte å smaksette mat uten å måtte tilsette unødvendig med salt. Siden ingefær ofte spises i små mengder tilføres det ikke kalorier, karbohydrater, protein eller fiber av betydning.

Slik oppbevarer du ingefær

Når du kjøper ingefær, velg en som er hard med glatt skall og med tydelig duft. Du oppbevarer den best ved å legge den i en boks med lokk eller i lufttett plastpose i kjøleskapet, hvis ikke tørker den raskt ut. Det går også an å fryse ingefær i opptil 6 måneder.

Skrell og riv riktig

Skallet på ingefæren må ikke alltid å fjernes med en skreller eller kniv, men kan også enkelt skrapes vekk ved hjelp av en skje.

Fersk ingefær er tråaktig. Skal den benyttes i biter, kutt den opp i skiver på tvers av tråene. Da unngår du at de setter seg fast i tennene. Det går også utmerket an å rive den på rivjern. Hold den da på tvers av tråene.

Visste du at …

 …syltet ingefær som spises til sushi også kalles for gari, det japanske navnet for ingefær? Slik lager du din egen:

Gari – 4 glass à 1 dl

  • 150 g fersk ingefær, skåret i løvtynne skiver
  • 1,5 dl vann
  • 1 dl eplesidereddik
  • 0,5 ts salt
  • 3 ss agavesirup eller manukahonning

Bland alle ingrediensene i en kjele og kok opp. La koke på svak varme i 10 minutter. Hell så direkte i små glass. Sett på lokk og la kjølne. Oppbevares kaldt. Åpnede glass kan oppbevares i kjøleskapet i en uke.

 

Tekst: Terese Alvén

Varen er lagt i handlekurven