Stell pent med vinterhuden

Stell pent med huden

Når kulden napper i kinnene, kan de bli stramme, tørre og blussende røde. Så hvordan beskytter vi huden best mulig mot vinterens iskalde grep? Jo, med smartere rensing og mye fukt.

Les mer

Den skarpe vinterluften kan kjennes forfriskende, men de fleste har nok erfart at kulde slett ikke er hudens beste venn.


Mange opplever at huden blir både tørr og stram, eller at den veksler mellom å være gusten og grå og blussende rød. Hos noen blir huden sår og sprukken, særlig på hendene, mens andre får ubalanse mellom tørre og fete partier i ansiktet.

Symptomene kan være mange og ulike, men i de fleste tilfeller handler det om at huden er for tørr.

– Både den oppvarmede innelufta og den kalde utelufta har lav luftfuktighet om vinteren. Vekslingen mellom de to er en særlig prøvelse for huden, forteller Weledas produktekspert Emma Bergqvist, som har jobbet med økologisk hudpleie i tolv år.

– Hvis du heller ikke har tatt vare på huden resten av året, vil det fort vise seg når huden utsettes for nye ytre påkjenninger, forklarer hun og legger til:

– Det gjelder med andre ord å begynne i tide, slik at huden får en mulighet til å opparbeide en beskyttelsesbarriere mot kulden.


Bytt ut din vanlige fuktighetskrem

På samme måte som at garderoben trenger å fornyes med varme klær som beskytter mot kulden, kan innholdet i skapet på badet trenge det samme. Hvis huden din lett reagerer på vinterkulden, kan det være en god idé å erstatte den vanlige hudkremen med en som er mer egnet for følsom hud.

En anti-age- serie, for eksempel, som inneholder høye konsentrasjoner av aktive ingredienser, kan forverre symptomene hvis du har en vinterfølsom hud.

– Velg i så fall en annen hudpleieserie når det er vinter og kaldt, foreslår Emma Bergqvist.


Rengjør med milde produkter

Det viktigste for huden, både forebyggende og som pleie vinterstid, er å rense og smøre huden morgen og kveld med riktig produkt.

– Det er ingen god idé å ta på en dagkrem og så gå rett ut i kulden. De fleste kremer inneholder nemlig vann, som i kulden kan fryse og dermed skade huden. La kremen trekke inn i huden, og sørg i tillegg for at du om kvelden bygger opp hudens beskyttelse ved å mette den med en fet nattkrem. Hvis du kun er ute i korte perioder, for eksempel på vei til jobben, kan det gå bra å bruke en vannbasert krem. Men skal du være lenge ute, vil jeg anbefale en kuldekrem som er helt uten vann.

Emma Bergqvist forteller at hun selv pleier å legge et tykt lag med hudkrem som en nattmaske før hun legger seg. Da tilføres huden masse fukt.


Vann, søvn og mosjon

Å trene, drikke vann og sørge for at du får nok søvn, er andre tips som holder huden i balanse – hele året.

– I tillegg kan du smøre huden innenfra ved å ta tilskudd av omega- fettsyrer. Et annet tips som jeg pleier å gi, er at du om vinteren spiser probiotika for tarmene. Hvis magen har det bra, så har også huden det bedre. En mage i balanse gjør oss dessuten bedre rustet mot vinterforkjølelse og influensa, sier Emma Bergqvist.

– Jeg pleier også å anbefale naturlige og økologiske produkter. Huden tar opp mer enn 60 prosent av stoffene som den utsettes for daglig. De syntetiske ingrediensene er ikke like bra for kroppen som de næringsrike, naturlige ingrediensene, som også stimulerer hudens egne prosesser.


Solbeskyttelse på vinteren?

Mange hevder at vi trenger solbeskyttelse året rundt som beskyttelse mot UV-strålene. Faktum er at UV-indeksen i Norden om vinteren har lav risikoverdi (1–2), hvilket betyr at det skal være trygt å oppholde seg ute uten solbeskyttelse. Men på solrike dager, og særlig når det er snø som reflekterer, så anbefaler hudspesialistene at vi bruker solkrem. Og skal du til utlandet, er solkrem et must for vinterblek hud. Sola er den største eksterne faktoren for tidlig aldring av huden i form av pigmentflekker, rynker og grovere hud.



TRE SMARTE HUDPLEIETIPS

1. Sjekk renseregimet

Det første du skal gjøre hvis du har tørr hud, er å sjekke renseproduktene dine. Mange vasker seg med for sterke såper, noe som ødelegger hudens naturlige beskyttelsesbarriere.

– Folk bruker penger på dyre kremer, men vasker ansiktet med billig såpe. Det er som å helle aceton på neglelakken, sier Emma Bergqvist i Weleda.

Syntetiske rengjøringsmidler med sulfater (Sodium lauryl sulfat (SLS)), er ofte for sterke for huden. Økologiske merker, derimot, inneholder naturlige stoffer som fjerner skitt og bakterier uten å fjerne det beskyttende fettlaget. Om vinteren kan du eventuelt erstatte den vanlige såpen med en rensende olje, og i tillegg bruke lunkent istedenfor glohett vann, for også varmt vann fjerner den naturlig beskyttelsen.

– I Norden er vi gode på å vaske hendene ofte, men husk at det tørker ut huden. Prøv å smør inn hendene med olje før du vasker dem. Da forsvinner bakteriene, men ikke fettet, er Emma Bergqvists råd.


2. Smør, smør, smør

Smør inn huden med en fuktgivende krem, gjerne både morgen og kveld. Kremer basert på vegetabilske oljer reduserer uttørking samtidig som de beskytter mot vær og vind. Om vinteren kan du ha bruk for en fetere krem enn ellers. Et alternativ til å kjøpe ny krem er å blande inn litt ansiktsolje i den vanlige dag- eller nattkremen din.


3. Peel ved behov

Hvis du flasser og er tørr, kan en mild peeling få gløden og glansen tilbake. Tørr hud er ofte et tegn på at huden trenger å kvitte seg med gamle hudceller, som kan hindre kremen i å trenge ned i huden. Er huden din ekstra følsom, bør du likevel være forsiktig så du unngår å irritere huden ytterligere. Såkalt mekanisk peeling, som inneholder små slipekorn, bør ikke brukes om vinteren, da den kan irritere en allerede følsom hud. Bruk i stedet en enzympeeling med fruktsyrer et par ganger i uka. Den fjerner døde hudceller på en mild måte.