8 hårtips fra frisøren

8 hårtips fra frisøren

Det er ikke bare hårprodukter, eller bruk av ulike stylingverktøy, som påvirker hvordan håret vårt har det. Flere faktorer spiller inn, som været og hvilken hårtype vi har.

Les mer


Hårets forskjellige lag

Hver hårstrå består av tre forskjellige sjikt (celletyper); lengst inn finnes medulla, mellomlaget heter korteks og det ytterste, håroverhuden, eller kutikula


Håroverhuden er kompakt, og har god motstandskraft mot ytre påvirkning. Den beskytter hårets indre lag. Det er håroverhuden vi kan påvirke gjennom valg av produkter, og hvordan vi benytter stylingverktøyet.


Håroverhuden igjen består av flere, cirka 5 til 15, lag. Tykt hår har som oftest flere lag og er mer kompakte, mens tynt hår har færre lag og er mindre kompakte.


– Alle mennesker har den samme oppbygningen av et hårstrå, men det er hårtypen som bestemmer fordelingen av sjiktene, forklarer Helén Pellbäck hos Bjørn Axén.


Håret påvirkes av årstidene

Om vinteren blir håret ofte tørt og statisk. Da bør du tilføre produkter som er gjenoppfuktende, som for eksempel en ”leave in conditioner”. Glansdråper kan også hjelpe til med å fjerne det statiske i håret, og ”smøre” overflaten for å få mer glans. Om sommeren er det mange som glemmer å beskytte håret mot solen. 


Sol og saltvann er to grunner til at håret blir tørt og frusete.


– På samme måte som vi fortsetter å smøre inn huden med solfaktor i løpet av en dag i solen, skal vi også fortsette å påføre produkter som beskytter håret, sier Helén.


8 hårvaner frisøren vil du skal tenke over


1. Ikke sol deg uten å beskytte håret

På lik linje med huden blir håret tørt av sterk sol. I tillegg reagerer pigmentene i hårstråene på solens UV-stråler, og blekes. Derfor er det viktig at du benytter produkter som beskytter mot solens UV-stråler. Når du velger produkt, husk at det skal beskytte både mot UVA og UVB. Du må også gjenta påføringen i løpet av dagen – akkurat som med solbeskyttelse på kroppen.


2. Beskytt håret når du benytter slettetang og krølltang

Når du benytter stylingverktøy er det viktig å bruke et varmebeskyttende produkt i håret. Varmen påvirker håroverhuden, og håret blir skadet, også på sikt. Et stylingverktøy med for høy varme sliter unødig mye på hårstråene. I verste fall kan håret til og med knekke. Husk å regulere varmen etter tykkelsen på akkurat dine hårstrå. Fint hår kan ha lavere temperatur enn tykt, grovt hår. Derfor bør du begynne forsiktig med lav temperatur på krøll- eller slettetangen, og se hva som passer for ditt hår. Er du usikker på tykkelsen på hårstråene dine, rådfør deg med en dyktig frisør.


3. Klipp håret regelmessig

Ønsker du å bevare frisyren din, bør du klippe deg hver åttende uke. Venter du lenger, mister frisyren formen. Håret vokser omtrent en centimeter per måned, og en frisyre som har vokst to centimeter har mistet formen sin.


Har du langt hår kan du som regel vente litt lenger, og det er selvsagt opp til deg hva du synes passer best for ditt hår. Husk bare at håret slites i hverdagen og endene splittes. Opplever du at håret ditt floker seg mye, kan det være et tegn på at du trenger å klippe deg. Et hår som floker seg kommer til å slites enda mer, og vil få en tendens til å bli slitt lengre opp på hårstråene. Derfor bør du klippe bort de slitte tuppene regelmessig.


4. Benytt riktig hårprodukt

Rådfør deg med en frisør om hva akkurat ditt hår trenger. Produkter som er tilpasset hårtypen din gjør forskjellen. Glem ikke at hodebunnen har en viktig rolle for hårets velvære. Har hodebunnen det bra, har også håret som vokser det bra.


En del produkter er ikke snille mot håret og vasker bort for mye fett, noe som fører til økt talgproduksjon. Da kan du føle det som om håret ditt raskere blir fett.


5. Børst riktig og med riktig type hårbørste

Har du glatt hår bør du børste gjennom det hver dag. Bruk en snill børste for å gre ut knuter før de blir for store. Når du børster, skal du først børste hårets nederste partier, for så gradvis å børste lenger opp på hodet og nedover, fra nærmere hodebunnen. Børst altså ikke direkte på eventuelle hårknuter, og begynn aldri helt fra toppen.


Videre er det viktig at du ikke børster for mye, men stanser når du har fått bort knutene – ellers sliter du unødvendig på håret. Har du krøllete hår bør du benytte en børste som ikke har så harde tagger, og som følger hårets bevegelser litt mer.


Opplever du at håret ditt er flyktig og statisk, er det best å benytte en naturbørste eller en børste laget av svinehår. Unngå en hårbørste av plast! Du kan også teste ut å bruke litt hårolje eller spraye børsten med hårspray før du børster.


Syntetiske børster er best for tykt og oppklippet hår. Da blir ikke håret så statisk når det fønes, og det blir lett å gre det ut.


6. Ikke benytt håraccessoirer som sliter

Benytt håraccessoirer og hårstrikker som er snille mot håret ditt. Unngå hårstrikker med metallclip. Benytt i stedet noen som er helt kledd med stoff.


Det går også fint an å lage dine egne behagelige hårstrikker av gamle longs. Benytt noen som har litt høyere denier. Klipp bort tærne og klipp så bena i så tykke stykker som du ønsker. Det som er positivt, bortsett fra den økonomiske og også litt trendy biten, er at du slipper metallclipen som finnes på en del strikker.


7. Ikke vask håret hver dag

Unngå å vaske håret ditt for ofte. Da forstyrrer du balansen i hudens fettproduksjon. Talgkjertlene i hodebunnen produserer naturlig fett for å smøre hodebunn og hår. Vasker du håret ditt for ofte, øker talgproduksjonen, og du kan oppleve av håret ditt blir lettere fett nær hodebunnen, mens lengdene forblir tørre.


Ha gjerne en fast rutine for hårvask, slik at du holder talgproduksjonen i balanse. Det vil igjen resultere i at hodebunnen din har det bra. Opplever du at du likevel har tørre og sprø lengder, er det fint å bruke et ”leave in”-produkt. Husk at hodebunnen din ikke har samme pH-verdi som vann. Derfor bør du benytte en shampo som har en pH-verdi på mellom 4,5 og 5,5 for å være så skånsom som mulig mot huden.


8. Varier håroppsettingen

Setter du opp håret ditt likt hver dag? Ikke gjør det, for da blir håret alltid slitt på samme sted. Det beste er å variere oppsettingen, for eksempel høy hestehale, lav hestehale, knute, topp, flette, i klemme eller utslått. Da slites håret mer jevnt og mindre merkbart.



Fint og livløst hår?

Stort sett trenger ikke tynt hår like mange hårprodukter som tykt, siden håret lett kan bli flatt og glansløst. Glansprodukter er ofte fete og tynger håret lett. 

Har du et tynt og fint hår er det bedre å benytte lettere produkter.


Grovt og krusete hår?

Har du tykt hår og opplever at det kruser seg, trenger du antageligvis å tilføre fuktighet. Fint hår er mer følsomt enn grovt, og har som regel behov for mer fukt enn grovt hår.