Gå til innhold
Din handlekurv er tom

Din handlekurv er tom

  • Fri frakt for bestilling over kr 199,-
  • Rask leverering

Næringstapet

Næringstapet
Næringstapet

Næringen i frukt, grønnsaker og laks har sunket drastisk over tid, viser forskning. Siden 1940 er mengden kalsium og magnesium i grønnsaker redusert med henholdsvis 46 og 24 prosent. Næringsmiddelindustrien bærer en stor del av ansvaret, sier forfatter Niels Christian Geelmuyden.

Grønnsaker skal som kjent står for en tredel av innholdet på tallerkenen, hvis man følger anbefalingene fra Helsedirektoratet. Men alarmen har kommet fra ulike kanter de senere årene: grønnsaker og frukt vannes ut. Så hvor sunt er det egentlig å spise frukt og grønt hvis de tappes for næring?

I følge britiske Commissions kartlegging av et førtitalls ulike frukter og grønnsaker har mineralinnholdet sunket dramatisk siden 1940. Dagens grønnsaker inneholder bare drøyt 50 prosent av de tidligere kalsiumnivåene, viser studien. Også andre næringsemner har minsket oppsiktsvekkende mye; nå må man for eksempel spise fi re gulrøtter for å få i seg like mye magnesium som en gulrot ga i 1940.

Næringsinnholdet er redusert

Den norske forfatteren og journalisten Niels Christian Geelmuyden, som har skrevet boken ”Sannheten på bordet”, har i mange år engasjert seg i forskningen på området. Framfor alt er han kritisk til hvordan konvesjonell landbruksproduksjon foregår.

– En viktig forklaring til næringssvinnet er at plantene tilbringer kortere tid i jorda. Dermed får de også mindre sol. Poenget med kunstgjødsel er jo å påskynde veksten slik at vekstene kan høstes tidligere.

Men at næringsinnholdet er redusert, skyldes flere faktorer enn at produksjonstiden er kortere.

– Bruken av kunstgjødsel fører til at jorda utarmes og eroderer. Dessuten bekjemper ikke plantevernmidler bare ugress, insekter og sopp, men også mikroorganismer og næringsinnhold. Den hardpakkede jorda gjør det også vanskeligere for vekstene å ta opp næringen, forklarer han.

Det er ikke bare frukt og grønnsaker som er rammet av et omfattende næringssvinn. I følge Nifes, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, har laksen mistet 50 prosent av omega-3-verdien på ti år. Årsaken er at fiskefôret drøyes med vegetabilsk olje.

– Fisk og andre dyr som holdes i fangenskap får ofte feil type mat. Forskning viser at det er bedre å spise dyr som har levd i frihet og som selv har bestemt hva de skal spise, sier Niels Christian Geelmuyden.

Vanskeligheten med å sammenlikne næringsverdien

Til tross for at flere internasjonale studier har påvist næringsreduksjon i flere typer mat har Helsedirektoratet en avventende holdning til resultatet. I en rapport fra 2008 påpeker myndighetene vanskeligheten med å sammenlikne næringsverdien over tid i og med at analysemetodene stadig forandres. Niels Christian Geelmuyden er imidlertid skeptisk til at man fra myndighetshold ikke tar tapet av næringsinnhold på større alvor.

– I boken min tar jeg opp en rekke studier som tyder på at næringsinnholdet i frukt og grønnsaker minker. Samtidig er det store forskjeller mellom vekster fra ulike gårder eller distrikter, derfor fi nnes det også forskning som viser at innholdet er det samme som før. Det kan virke som om myndighetene i Sverige og Norge har interesse av å løfte fram resultatene fra nettopp disse studiene, sier han.

Det lages nå en dokumentarfilm basert på boken.

 

Tekst: Linnea Bolter

Utvalgte produkter

Varen er lagt i handlekurven